BAKGRUND: Cristiano Ronaldo och anklagelserna om våldtäkt

4:09 min

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson reder ut begreppen.

Cristiano Ronaldo tackar nej till Portugals landslag – varför?

  • Det är viktigt att poängtera att vi vet inte om det är på grund av den senaste veckans anklagelse om våldtäkt som Cristiano Ronaldo väljer att stå över den här landslagsuttagning. Han var inte med förra månaden heller, då var förklaringen att han ville koncentrera sig på nya klubblaget Juventus.

Vad är då bakgrunden till det här?

  • En anklagelse om en våldtäkt som ska ha utförts i Las Vegas sommaren 2009 när Ronaldo var där på semester. Han anklagas för att i en hotellsvit ha våldtagit en kvinna som sedan både upprättade en polisanmälan samt genomförde en undersökning på sjukhus.
  • När Ronaldo, eller kanske framför allt hans advokater, sedan kontaktades så förhandlades det under hösten fram en ekonomisk uppgörelse där Ronaldo betalade kvinnan över 300 000 dollar för att hon aldrig skulle yppa ett ord om sina anklagelser.
  • Förra året kom det här fram när tyska tidningen Der Spiegel tillsammans med andra publikationer fann dokument kopplade till det här i en så kallad Paradisläcka, pengar från ett konto i ett skatteparadis användes helt enkelt för att betala kvinnan.
  • Men det som verkligen tagit fart nu är att kvinnan för några dagar sedan, stärkt av det senaste årets MeToo-rörelse, gick ut och öppet berättar om det här. Hon menar också att Ronaldo brutit mot löften i överenskommelsen och att hon därför inte längre är juridiskt bunden att hålla tyst om saken. Samt att hon fått polisen i Las Vegas att återuppta fallet, det här brottet har ingen preskriptionstid i Nevada om anmälan och läkarundersökning gjorts direkt efteråt.
  • En detalj som är häpnadsväckande i överenskommelsen är att Ronaldo i den medger att han haft sex med kvinnan trots att hon flera gånger uttryckligen sagt nej. Något experter menar kommer att vara svårt att ta tillbaka om det hela skulle gå till rättegång.

Har Ronaldo själv kommenterat?

  • På onsdagen den tredje oktober, 2018, fick vi för första gången ta del av ett uttalande från Cristiano Ronaldo själv. Via sociala media förnekade han anklagelserna och menade att han har ett rent samvete och inte tänker bidra till en mediacirkus skapad av personer som vill marknadsföra sig själva.