Tyst om mötet mellan Kristersson och Löfven

2:24 min

Moderatledaren Ulf Kristersson och socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har träffats i dag för att tala om regeringsfrågan.

Ingen av dem vill säga något om samtalens innehåll, men Allianspartierna, som också träffades igen i dag, står fast vid att de vill försöka bilda en regering tillsammans, med Ulf Kristersson som statsminister.

– Vi är fast beslutna om att hitta en väg framåt. Om vi inte ska låta ytterkantspartier diktera villkoren i svensk politik, ja, då måste ju de sex partierna som finns däremellan vara resonabla, resultatinriktade och konstruktiva för att hitta gemensamma lösningar, säger Centerpartiledaren Annie Lööf.
 
Partiledarna är ovilliga att berätta vad som pågår men det har varit full aktivitet i Riksdagen idag, där moderatledaren Ulf Kristersson har talmannens uppdrag att sondera möjligheterna att få stöd för att bilda regering.

Han har två veckor på sig och vad mötet med Stefan Löfven gav är okänt, men hittills har han också hållit fast vid sin uppfattning att Alliansen "kan glömma" att Socialdemokraterna skulle hjälpa fram en Alliansregering.

Ulf Kristersson har tidigare sagt att han tänker offentliggöra vad som händer när det hänt nåt nytt och i dag säger han ingenting.

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att Alliansen står fast vid sin linje.

– Jag uppfattar att det är ett fullständigt enigt beslut att vi strävar efter en alliansregering, men utan samarbete med Sverigedemokraterna.

Och samarbete med Socialdemokraterna, är ni ense om det också?

– Alliansen är enig, och Liberalerna är eniga, om att vi vill ha en alliansregering, utan samarbete med Sverigedemokraterna. Men en sådan alliansregering kräver att blocköverskridande samförstånd i någon form.

Jan Björklund understryker att liberalerna internt är ense om sin linje och han gör det på grund av uppgifter i tidningen Dagens Industri om att det finns olika uppfattningar i hans Riksdagsgrupp om eventuell framtida samverkan med Socialdemokraterna.

Några liberaler, utanför riksdagsgruppen, som Ekot talat med för fram idén att Centern och Liberalerna skulle kunna släppa fram en borgerlig regeringsbildning, med Moderaterna ensamma eller tillsammans med Kristdemokraterna och de tänker sig att regeringen skulle kunna ombildas i ett senare skede.

Men det bygger på att man synar Sverigedemokraternas kort. De har ju sagt att de röstar mot varje regering som de inte har inflytande i, men också att de föredrar en M-KD-regering.