17 NMR-anhängare åtalas efter demonstrationen i Göteborg

1:45 min

Misstänks för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med Bokmässan förra året.

– Det är kläder med tyrrunan på, man har använt hjälmar och sköldar, vissa sköldar med tyrrunan på och fanor, säger kammaråklagare Jonas Martinsson.

Göteborg beskrevs som en belägrad stad, den sista lördagen i september förra året. Nazistiska NMR hade samlat sina anhängare till demonstration och tusentals motdemonstranter och göteborgare slöt upp på stan för att visa sin avsky.

Och efter en lång och omfattande utredning kom idag åtalet mot 17 av nazisterna, anklagade för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.

Misstankarna handlar bland annat om att ha spridit budskap om ras, hudfärg och ursprung. Och det är det samlade agerande under dagen som gör att Jonas Martinsson väljer att åtala för hets mot folkgrupp.

– Jag menar att man förknippar det här med nationalsocialismen på 1930- och 40- talet. Det är de kopplingarna man gör säger åklagare Jonas Martinsson.

Bevisningen består av stora mängder film och bilder bland annat från de kameror som poliser bar på sig under insatsen.

Både poliser och journalister kommer att förhöras som vittnen i tingsrätten och rättegången kommer bli en stor praktiskt utmaning med så många tilltalade samtidigt. Och brotten är allvarliga menar åklagaren.

– Straffskalan är för hets mot folkgrupp fängelse i upp till två år och för våldsamt upplopp böter eller fängelse i fyra år. Vilket straff som kan bli aktuellt i det här fallet har jag ännu inte tagit ställning till säger Jonas Martinsson, kammaråklagare.