Många missade trängselskatten i digitala brevlådan

2:20 min

Sedan Transportstyrelsen började skicka fakturor till digitala brevlådor har många missat att betala trängselskatten. Men det är dyrt, man får punga ut med 500 kronor i straffavgift.

Det var i januari som Transportstyrelsen började skicka fakturor till digitala brevlådor, vilket Ekot rapporterat om under torsdagen.

– Från första januari i år skickar vi i första hand ut till den digital brevlådan - om man har anmälts sig till en sådan. Av allt att döma finns det en relation där emellan, att det har lett till en ökning av påförda tilläggsavgifter, säger Mattias Carleson, förvaltningsledare för trängselskatt på Transportstyrelsen till P4 Göteborg.

I Göteborg missade 120 684 personer att betala trängselskatten i tid för passager gjorda under de första sex månaderna i år. Och det är en dyr historia - tilläggsavgiften är 500 kronor. Transportstyrelsen begärde totalt in drygt 60,3 miljoner kronor i tilläggsavgifter för den perioden, vilket är en ökning med drygt 12,7 miljoner kronor jämfört med motsvarande period 2017.

Mattias Carleson rekommenderar att man skaffar ett autogiro till trängselskatten.

– Sedan är det så att har man knutit sig till en digital brevlåda så har man som fordonsägare ett ansvar att vittja den också, precis som man gör med sin vanliga postlåda.