Funktionshindrade kedjas fast av sina familjer

2:25 min

Över hela världen riskerar funktionsnedsatta att låsas in eller kedjas fast av sina egna familjer eller hem som de bor på.

Men det går att ändra på detta, så att funktionsnedsatta får det bättre. Det säger organisationen Human Rights watch som kämpar för människors rättigheter.

– Folk tror du är besatt av djävulen eller fördömd när du har funktionshinder. Särskilt om du har en psykisk funktionsnedsättning som schizofreni eller bipolär.

--Eller så finns det inget socialt skyddsnät och därför spärras människor in eller kedjas, förklarar Shantha Rau Barriga, varför fortfarande så många funktionshindrade hålls fängslade av sina familjer eller på institutioner världen över.

Rau Barriga leder Human Rights Watch avdelning för funktionshindrades rättigheter.
Att människor kedjas både i hem och institutioner finns det många vittnesmål om, men det saknas siffror på hur många det handlar om i världen.

– Det saknas siffror över hur många som kedjas, men vi ser det i dussintals länder fortfarande i världen.

Men ett land där det finns siffror på hur många funktionshindrade som blir fastlåsta är Indonesien i Asien. Och de siffrorna visar också att det blivit lite bättre.
I det landet finns det lagar som gör det bättre för funktionshindrade. Och här vill också de som bestämmer göra det bättre för dem som är fastlåsta. Därför är det nu flera tusen färre som är inlåsta nu än förut. Men fortfarande är det så många som 13 000 som är inlåsta eller fastkedjade i landet Indonesien.

Ibland kommer det tsunamis in över Indonesien.
Det är stora vågor som förstör mycket.
Och dom kan vara extra farliga för dom med funktionshinder.
– Funktionshindrade lämnas ofta vid naturkatastrofer eller krig runt om i världen. De svagaste drabbas dubbelt.