Kalmar län

Allt färre klarar sin uppkörning: "Går åt fel håll"

1:29 min

I Kalmar klarar allt färre sin uppkörning. Inte ens varannan person går från sin uppkörning godkänd. Enligt Trafikverket i Kalmar såg statistiken mycket bättre ut 2014.

I dag kör 7 500 personer upp varje år i Kalmar län med mottagningsorter Kalmar, Nybro, Oskarshamn och Västervik. Men det är långt ifrån alla som klarar sig.

– Statistiken går åt fel håll, säger Inga-Lill Bogefors, kontorschef på Trafikverket i Kalmar.

Enligt statistiken går knappt varannan person från sin uppkörning godkänd. Wilma Arvidsson, 19, och Luise Von Wangenheim, 21, är förvånade över statistiken.

– Oj, det känns ju inte jättelovande, säger Wilma Arvidsson.

De flesta som kommer till sin uppkörning är oförberedda och saknar rätt kunskap förklarar Inga-Lill Bogefors. Wilma Arvidsson har börjat övningsköra med sina föräldrar och hon ska skriva in sig på en trafikskola för att kunna ta del av rätt kunskaper.

– Mina föräldrar har haft körkort ett bra tag och är inte lika strikta med reglerna längre. Så det är bra att ha någon som verkligen är noggrann, säger Wilma Arvidsson.

Det här inslaget är gjort i samarbete med studenter vid programmet för journalistik och medieproduktion vid Linnéuniversitetet.