Ett museum för äcklig mat

16 min

Vad tycker du är riktigt äcklig mat? Vad det än är finns det nog ännu äckligare mat i ett nytt museum som öppnade för några dagar sen i Malmö.

Det heter Disgusting Food Museum, som betyder museet för äcklig mat.
Här kan man smaka, lukta och känna på äcklig mat från hela världen.
Samuel West är en av dom som gjort museet.

– Varje maträtt är en riktig maträtt som finns någonstans i världen. I Peru så finns som "street food" en groda, en smoothie där man tar en groda och stoppar den i en mixer tillsammans med bär, och det ska tydligen vara väldigt nyttigt!
– Det är det som också är intressant med utställningen.

– Hur kommer det sig att det är fel att en groda och okej att äta en kyckling, eller vice versa? Våra föreställningar om vad som är äckligt eller inte är helt kulturellt betingade.


– Ja, det är intressant.
– Det beror på var du är uppvuxen. I Sverige till exempel äter vi saltlakrits, men bjuder du en amerikan på saltlakrits så kräks dom.
– Vi har en "monkey brain table" från Kina där enligt historiska källor så äter man hjärnan ur en levande apa. Det är äckligt, det är riktigt äckligt.
– Det är också så fruktansvärt fel! Jag blir både ledsen och arg när jag hör talas om sånt där. Men det är ett intressant ämne, onekligen. Vi är ju galna vi människor.
– Och vi äter allt! Vi äter verkligen allt!

– Är det absolut vidrigaste den isländska surhajen, undrar jag.

– När det gäller lukter så är det inget som slår isländsk surhaj. När vi gjorde experiment med luktanordningarna så stank lokalerna vi jobbade i tre dagar. Och då hade vi bara en liten tärning.