De är favoriterna att få Nobels fredspris

2:33 min

Nobels fredspris kan i år gå till kampen för kvinnors rättigheter, till pressfrihet, flyktingstöd eller arktiskt samarbete. På fredagen tillkännages årets pristagare i Oslo.

Sexuellt våld som vapen i konflikter har länge varit ett tema för fredspriset. Kongolesiske läkaren Denis Mukwege och yazidiska Nadia Murad är favoriter i år igen för sina olika sätt att bedriva en kamp mot hemska övergrepp.

Den norska Nobelkommittén skulle med ett sådant pris välja ett högaktuellt tema och kunna kombinera det med Me too-rörelsen, enligt Henrik Urdal, chef för fredsforskningsinstitutet Prio i Oslo.

– Me Too-kampanjen sätter fokus på sexualiserat våld, inte bara i krig och konflikt, utan som ett globalt fenomen.

Nobelkommittén kan även välja att belysa den svårlösta flyktingsituationen i världen med ett pris till en organisation som FN:s flyktingorgan UNHCR, Läkare utan gränser, SOS Mediterranée eller International Rescue Committee. En av Henrik Urdals fredspris-favoriter är FN:s matprogram, även det ur flyktingperspektiv.

– Vi har ett rekordhögt antal flyktingar i världen, vi ser alltså att hungersnöd ökar som konsekvens av krig i många områden.

Det skulle även kunna bli ett fredspris till journalistik.

– Nobelkommittén har ju aldrig tidigare pekat på journalistisk verksamhet som prismottagare. Vi menar att det kunde den mycket väl ha gjort, säger Henrik Urdal.

Prio-chefen vill gärna uppmärksamma journalister som riskerar sina liv i konfliktzoner. Dessutom är pressfrihet under allt större tryck, nu också i västliga länder, när propaganda, hot och falska nyheter har blivit vanligare. Reportrar utan gränser, Committee to Protect Journalists och förföljda reportrar finns bland de som kan bli fredspristagare.

I spekulationerna inför Nobels fredspris nämns även processen kring Nord- och Sydkorea och USA, liksom olika kandidater som bekämpar korruption.

Även Arktiska Rådet lyfts fram. I Arktiska Rådet kan Ryssland och flera västländer, inklusive USA, samarbeta om bland annat klimat- och ursprungsfolksfrågor, trots de senaste årens allt frostigare relationer mellan öst och väst.