Stockholm kvar i OS-racet – Erzerum borta

3:27 min

Tre städer finns kvar i racet om vinter-OS 2026 meddelar internationella olympiska kommittén. Milano/Cortina i Italien, Calgary i Kanada och Stockholm.

Under en presskonferens i Buenos Aires meddelade IOK:s ordförande Thomas Bach att styrelsen rekommenderar att Milano/Cortina, Calgary och Stockholm ska bli kandidater till vinter-OS 2026.

Den 9 oktober tar IOK:s medlemmar beslut om vilka som ska bli kandidatstäder.

– Det är en viktig rekommendation, men beslutet är ju inte taget ännu så vi får ladda för finalen, men det är skönt att vi tagit oss förbi semifinalen, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Turkiska Erzurum, som tidigare visat intresse, fick däremot inte klartecken att gå vidare i processen.

Bland de tre återstående alternativen så har varken Stockholm eller det italienska förslaget statliga ekonomiska garantier i nuläget och Calgary ska genomföra en folkomröstning i frågan den 13 november.

Vilket land som får arrangera OS och Paralympics 2026 presenteras först om ett år, i september 2019.


Fakta: Intressenter av vinter-OS 2026

Stockholm: Sverige drog sig ur ansökan om OS 2022 sedan Stockholms Stad sagt nej. Sveriges olympiska kommitté har lämnat in en intresseanmälan för 2026, med Stockholm som huvudort och med tanken att de alpina grenarna ska gå i Åre, backhoppning och nordisk kombination i Falun samt bob, rodel och skeleton i Sigulda, Lettland. SOK ska under hösten be om en statlig ekonomisk garanti, för säkerhetsarbetet, på mellan 3-4 miljarder kronor.

Milano och Cortina d'Ampezzo: Det har funnits olika planer för en italiensk OS-ansökan där även Turin, som hade OS 2006, var intresserad av att dela värdskapet. För några veckor sedan beslöts att man kandiderar med Milano och Cortina d'Ampezzo, där tanken är att Milano ska arrangera issporterna och skidorter som Bormio, Santa Caterina och Livigno skidsporterna. Italiens regering stödjer ansökan, men kommer inte att stå för någon statlig ekonomisk garanti för säkerhetsarbetet, har man meddelat.

Calgary: OS-värden 1988 planerar för tävlingar även i Whistler Mountain (sannolikt alpina tävlingar och backhoppning), Canmore (sannolikt längdskidor) och kanske även Edmonton. Detta för att dra ner på kostnaden för arrangemanget. Calgarys befolkning beslutar i en folkomröstning den 13 november om man ska gå vidare med ansökan.

Källa: TT