"Det är kaos efter tsunamin"

4:11 min

Det har varit en fruktansvärd vecka för Emilia Hossein och andra familjer från Indonesien som bor i Sundsvall och Timrå.

– Det är jättekatastrof i Indonesien nu. Jag tänker på alla barn och att alla är så förvirrade, säger Emilia Hossein.

Konsekvenserna av tsunamin går inte att överblicka än och det är dessutom regnperiod nu i landet.

– Det finns ingenstans att bo för de drabbade. Vi är 12 familjer från Indonesien som bor här i Sundsvall och Timrå och vi försöker hjälpa lite.

– När man är drabbad är det viktigast att vara med sin familj och att försöka skydda sig.
 
Hundratusentals människor på Sulawesis östkust i Indonesien har brist på mat och vatten efter jordskalven. Butiker har plundrats i regionens största stad Palu, och många har sökt sig till flygplatsen i desperation för att försöka lämna området.

Strax över 1 400 människor har omkommit, 2 500 skadats och ännu saknas drygt 100 personer. Siffran över omkomna befaras stiga eftersom merparten av dödsfallen har bekräftats i Palu, samtidigt som eventuella döda i mer avlägsna områden inte har kunnat räknas eftersom vägarna dit har blockerats av jordskred.

Den första jordbävningen på den indonesiska ön Sulawesi inträffade i fredags i förra veckan. Skalvet hade en magnitud på 7,5 och utlöste en tsunami som svepte in över land med flera meter höga vågor. Natten mot tisdagen inträffade ytterligare två skalv, det ena med en magnitud på 5,9 och det andra med en magnitud på 6,0.