Svåra konflikter kan vänta i irakiska Kurdistan

1:38 min

Mycket står på spel efter söndagens val i irakiska Kurdistan. Om det inte går att skapa enighet mellan partierna och i regionen kan det leda till minskat självstyre och svåra konflikter.

Omar Shekhomus är svensk-kurdisk statsvetare och följer händelseutvecklingen noga.

– Om man är enade så kan man motstå påtryckningarna från grannländerna och det internationella samfundet och de stora aktörerna i regionen, men om man inte är enig så blir man lätt byte för påverkan.

Läget i irakiska Kurdistan efter valet till regionalregeringens parlament i söndags är låst och nu krävs breda överenskommelser över partigränserna för att inte riskera att den självstyrande regionen slits itu.

Omar Shekhomus har nära band till flera av toppolitikerna i irakiska Kurdistan och litar på deras förmåga att förhandla sig fram till en lösning.

Flera medier rapporterar om en betydligt otryggare situation. Bland annat så är valets vinnare KDP missnöjda med att konkurrerande partiet PUK:s kandidat har utsetts till president i Irak av det nationella parlamentet.

Några av de mindre partierna vill heller inte acceptera valresultatet på grund av rapporterna om valfusk och om ännu fler partier vägrar acceptera valresultatet riskerar man nyval, något som kan ta tid.