Spionanklagelserna mot ryska GRU växer

2:09 min

Spionanklagelserna mot den ryska militära underrättelsetjänsten GRU växer. Den militära underrättelsetjänsten anklagas för cyberattacker mot flera internationella organisationer och företag.

Det amerikanska justitiedepartementet har idag anklagat sju personer inom den ryska militära underrättelsetjänsten GRU för cyberattacker mot organisationer och företag som på olika sätt har koppling till Ryssland.

Den internationella antidopningsorganisationen Wada som har avslöjat rysk dopning är en av dem som attackerats, liksom det amerikanska kärnenergiföretaget Westinghgouse.

Även utredare som undersöker rysk inblandning när ett flygplan från Malaysian Airlines sköts ner i Ukraina 2014, då 298 människor dog är drabbade.

Den utredningen leds av Nederländerna som tidigare idag anklagade ryska GRU för en annan attack mot organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, som har sitt högkvarter i Haag. OPCW undersökte vilken substans som användes vid nervgifts-attacken mot den före detta ryska spionen Sergej Skripal i Salisbury i Storbritannien, en attack som GRU misstänks för.

Fyra ryska officerare från GRU, som tillhör den grupp om sju personer som det amerikanska justitiedepartementet pekat ut, har nu utvisats från Nederländerna.

Enligt ett internt dokument från den nederländska regeringen som Ekot tagit del av anlände de fyra nu utvisade ryssarna till Amsterdams flygplats den 10 april.

På foton ser man hur de där träffar en man från den ryska ambassaden. De ska sen ha hyrt en bil, utrustat den med teknisk utrustning och parkerat den nära OPCW:s högkvarter i syfte att hacka organisationens IT-system.

Nederländerna ser extremt allvarligt på attackerna och har begärt att frågan tas upp på högsta politiska nivå i Europa när EU:s ledare träffas i Bryssel på toppmöte om några veckor.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk verkar också ha hörsammat den begäran.

"Å EU:s vägnar fördömer jag denna attack, cybersäkerhet kommer stå på agendan på nästa toppmöte". 

Ryssland har också svarat på anklagelserna som de menar är en del av en större desinformationskampanj för att skada ryska intressen.