Norge riskerar regeringskris

2:54 min

Vågmästarpartiet Kristelig Folkeparti överväger att söka samarbete åt vänster och överge sitt stöd för högerregeringen.

Ekots korrespondent träffar Kristelig Folkepartis ordförande, Knut Arild Hareide, på hans lilla tjänsterum på Stortinget.

– Detta är ett svårt val för Krf, oavsett vilket val vi gör, säger han.

Kristelig Folkeparti står i mitten av norsk politik, men de senaste fem åren har partiet gett stöd åt landets högerregering. Hareide strör lovord över statsminister Erna Solberg från Høyre, men han har de senaste åren hamnat i allt hårdare konflikter med det näst största regeringspartiet; invandringskritiska Fremskrittspartiet på högerkanten.

– Jag tror att det är viktigt att det inte är yttersta högern som ska prägla regeringen som Krf sitter i.

I förra veckan höll Knut Arild Hareide ett tal där han föreslog att Krf ska överge samarbetet högerut. I stället vill han försöka bilda regering med Arbeiderpartiet och Senterpartiet, som båda ligger strax vänster om mitten i norsk politik.

Krf-ledaren tror att ett samarbete runt mitten-vänster kan ge ökat genomslag för kristna värderingar i norsk politik, Hareide talar upprepade gånger om strävan mot ett "varmare samhälle".

Fast partiledarens utspel om en vänstersväng har vållat omfattande intern kritik. Självaste partiledningen är splittrad, där de två vice ordförande öppet går emot partiledare Hareide och i stället vill att Krf tar plats i högerregeringen och får ministerposter. Flera Krf:are har krävt partiledarens avgång. Men Hareide verkar snarast positivt överraskad över reaktionerna.

– Jag hade egentligen förväntat mig ännu mer negativ återkoppling internt i Krf.

Inom Krf är det något fler som är emot än som är för partiledarens förslag om vänstervridning, enligt en undersökning som tidningen VG gjorde i veckan bland 344 lokala partiföreträdare.

Vid ett extra landsmöte den 2 november ska Krf besluta om partiet ska vända sig åt höger eller vänster, något som kan bli avgörande för framtiden för Erna Solbergs högerregering i Norge.

Men kan du sitta kvar som partiledare om din linje förlorar i omröstningen den 2 november?

– Om jag vinner tror jag inte att det blir några frågor om min ledarposition. Jag önskar inte att spekulera om att jag skulle förlora på landsmötet, men jag måste respektera att det pågår spekulationer om det, säger Knut Arild Hareide.