Skånemoderaternas ordförande: "Hörbymodellen är att föredra"

3:53 min

Från centralt håll i partiet har Hörbymoderaterna fått kritik för uppgörelsen med Sverigedemokraterna. Men från M:s starke man i Skåne får de tummen upp.

På onsdagskvällen blev det klart att Sverigedemokraterna för första gången kommer tar styret i en svensk kommun. I Hörby har Moderaterna och Sverigedemokraterna gjort en valteknisk överenskommelse som gör Stefan Borg (SD) till kommunstyrelsens ordförande.

Under torsdagen har Moderaternas vice partisekreterare uttalat sig kritiskt om Hörbymoderaternas överenskommelse med SD i Aftonbladet och sagt att "vi ska inte samarbeta med SD lokalt, regionalt eller nationellt".

Men Lars-Ingvar Ljungman, förbundsordförande för M i Skåne, håller inte med:

– Min uppfattning är att man måste kunna göra lokala undantag när de lokala omständigheterna motiverar det, säger han och påpekar att det inte i Hörby rör sig om ett regelrätt samarbete utan att SD styr i minoritet.

Lars-Ingvar Ljungman säger också att han tycker att samarbete med SD är problematiskt eftersom partierna har olika värderingar i viktiga frågor. Däremot är han för att låta SD styra och ta viktiga beslut.

– Jag tycker att Hörbymodellen är föredra. Nu måste de visa vad de går för och vad de står för, och ta ansvar även för obekväma beslut.