Rumänien röstar om förbud mot samkönade äktenskap

2:30 min

I helgen röstar rumänerna om att förbjuda samkönade äktenskap genom en grundlagsändring. Diskriminerande, tycker kritiker, men förslaget har brett stöd. 

Sveriges Radios korrespondent har träffat mannen som tagit initiativ till folkomröstningen.

– Det här är det bästa sättet att bevara det naturliga äktenskapet, vår livsstil och, framförallt, för vårt sätt att uppfostra våra barn, säger Nihai Gheorghiu, ledare för "Koalitionen för familjen", den paraplyorganisation som lyckades samla in över tre miljoner namnunderskrifter till stöd för folkomröstningen.

På kontoret i Bukarest är det full aktivitet, kampanjmaterial ligger i stora högar.

Målet är att ändra i Rumäniens grundlag så att där står att äktenskap bara kan ingås mellan en man och en kvinna. Samkönade äktenskap är inte heller i dag tillåtna enligt rumänsk civilrätt men, menar Mihai Gheorghiu, det är av betydelse att det också framgår i grundlagen.

Folkomröstningen har godkänts av det rumänska parlamentet och det styrande socialdemokratiska partiets ledare Liviu Dragnea är tydlig med var han står. "Min uppfostran som en ortodox landsortspojke säger mig att rösta ja av hela mitt hjärta", har han bland annat sagt. Också präster från den i Rumänien inflytelserika ortodoxa kyrkan har uppmanat människor att rösta för en grundlagsändring.

Kritiker manar i stället till bojkott. Med ett valdeltagande under 30 procent räknas folkomröstningen som ogiltig.

– Det här är ett desperat försök från politikernas sida att vinna trovärdighet och stöd, säger Vlad Alexandrescu, senator i det rumänska parlamentets överhus för oppositionspartiet Unionen Rädda Rumänien.

Och konsekvensen blir, säger han, att man svartmålar en redan utsatt grupp i Rumänien – de homosexuella.

– Hela den här kampanjen är mycket diskriminerande, säger Vlad Alexandrescu. Bland annat har det sagts från ja-sidan att om det inte blir någon grundlagsändring så kan homosexuella komma och stjäla dina barn.