Planerar nya kolkraftverk – trots utsläppskrav

1:24 min

Trots insikten att kolkraften måste minska om klimatmålen i Paris-avtalet ska uppnås, fortsätter världens stora kolbolag att planera och bygga nya kolkraftverk.

Flera år av protester räckte inte. I veckan röjdes demonstranterna och deras läger undan från skogen Hambacher Forst, som RWE vill skövla för att fortsätta bryta brunkol.

Energikoncernen tänker inte heller avvakta regeringens nytillsatta kommission, som senast till årsskiftet ska föreslå ett slutdatum för kolkraften i Tyskland. Det talas om 2030 om Tyskland ska klara miljömålen.

RWE är Europas största kolkraftproducent och en av de 120 största kolkoncernerna världen över, som planerar eller redan bygger 1 380 nya kraftverk. Om alla blir av, skulle det innebära en ökning med ytterligare en tredjedel av nuvarande kolkraftproduktion. Det hävdar den tyska miljö- och människorättsorganisationen Urgewald.

För andra året i rad sammanställer de kolkraftproducenternas utbyggnadsplaner och publicerar en lista som är riktad till finansindustrin. Syftet är att påverka banker och investerare att bli ansvarsfulla klimataktörer, skriver organisationen.

Sedan den första rapporten publicerades för ett år sedan har flera stora europeiska försäkringsbolag bestämt sig för att sluta investera kolkraftbolag.