P1-MORGON FREDAG 5 OKTOBER

Stora demonstrationer mot Kavanaugh

7:37 min
  • Senaten ska senare idag ha en första omröstning om tillsättningen till ny domare i Högsta Domstolen.
  • President Trumps kandidat Brett Kavanaugh har kantats av kontroverser då han anklagats för sexuella övergrepp under sin ungdomstid och därtill för sina dryckesvanor.
  • Hör Kajsa Boglind, vår korrespondent i Washington.

I går hölls stora demonstrationer mot Trumps kandidat som ny domare till Högsta domstolen, Brett Kavanaugh. Många demonstranter greps under natten av polis. 

– Det var kvinnor och även en del män har kommit från hela landet till Washington för att protestera mot Kavanaugh. Jag har varit på en del demonstrationer för honom, men de största har hela tiden varit mot honom, säger Kajsa Boglind, Sveriges Radios korrespondent i Washington. 

Vad säger demonstranterna?

– Det var väldigt känslosamt. Fokus ligger på att samhället måste börja tro på och lyssna på de som utsatts för sexuella övergrepp.  Många av dem som var med på demonstrationen i går hade själva varit med om övergrepp och kände mycket för kvinnan som anklagar Kavanaugh för övergrepp, Christine Blasey Ford.

– En kvinna vittnade om att hon själv varit utsatt när hon var 15 år och sa att hon därmed vet att om det är någon man känner som gjort det här mot en, så är det ingen tvekan, då minns man det. Hon säger att de som menar att Blasey Ford blandar ihop vem som kan ha utsatt henne, det visar att man inte tror på henne och att man inte respekterar henne, säger Kajsa Boglind.