RECENSION - FILM

"A Star Is Born" – hett om att sjunga

3:02 min

Historien om flickan som lyfts upp till berömmelse av en gammal alkoholiserad dalande stjärna görs på nytt. På scen - Lady Gaga.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: A Star Is Born
Regissör:
Bradley Cooper
Skådespelare:
Lady Gaga, Bradely Cooper, Sam Elliot, Dave Chapelle mfl
Genre:
Drama, musik.
Betyg:
3 av 5

A star is born är trevlig, kan man säga, småputtrig, väldigt romantisk, spännande i början och helt sentimental på slutet.

Det låter ju lite platt?

Platt kanske är synd att säga, men såhär, Bradly Cooper har byggt sig en åldrande rockhjälte, en blandning mellan Ulf Lundell och Bruce Springsteen kanske med tung Arizonadialekt som går med höften först, hatten på svaj och har ett hjärta av guld.

Den här kostymeringen klarar man ju bara en liten stund.

Men ganska länge dock, framförallt för att där finns en helt bedårande personkemi mellan hans rockbygge och den unga servitrisen, spelad av Lady Gaga, Stefani Germanotta. Hon har talang helt enkelt för lugnt öppet, naturligt skådespeleri och blir en helt trovärdig tjugofemåring som sitter och sjunger på en parkeringsplats, för rockikonen. 

 Höften först, hatten på svaj, ett hjärta av guld.

Men var landar du då, är det här en bra nyinspelning?

Det som är riktigt lyckat, är hur man skildrar att vara på scen. Att stå inför ett publikhav och spela så svetten rinner, adrenalinet bultar, man är störst i världen. Själva kamervinkeln gör rockscenen till den sexigaste platsen på jorden.

Men så mycket annat är lite hopplöst. De två är så gosiga mot varandra hela tiden så man taskigt nog längtar efter mer gift. Man undrar varför blir hon en sorts Britney Spears fast hon slog igenom som folkrocksångare?

Och slutet, ja då sitter till och med en liten rufsig hund och väntar troget på sin husse i kvällningen. Då är det nästan skämskudde.

Å tredje sidan, det finns en Grammyprisscen som är strålande, och en slutlåt som är vacker som smör. Egentligen är allt som har med musik att göra, i denna musikfilm, det som handlar om att sjunga, hett.

Sen finns så mycket annat då, som inte är det.