"Akademien bör söka sig utanför kretsen"

2:22 min

Gårdagens "genombrott" för Svenska Akademien bör handla om att de i går var tillräckligt många, det vill säga minst tolv personer,  för att välja in nya ledamöter, säger Gunnar Bolin på Sveriges Radios Kulturredaktion i en intervju i P1 Morgon.

– Jag kan inte tolka det på något annat sätt än att de var beslutsfähiga, säger han, om beskedet från tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson i går om att Akademien, vid sitt sedvanliga torsdagsmöte, nått ett avgörande när det gäller vägen framåt. 

Om de inte var tolv hade de behövt dispens från kungen, och när Kulturredaktionen frågade hovet igår eftermiddag hade ingen sådan begäran inkommit.  

Enligt Anders Olsson kan det bli klart med inval av nya medlemmar i Akademien redan denna vecka. 

Svenska Akademien borde se sig om efter nya ledamöter utanför Stockholm och den "innersta kretsen", anser Gunnar Bolin på radions Kulturredaktion.

– Om Svenska Akademien har någon som helst sjukdomsinsikt så tror jag inte att de borde välja in någon som förekommit mycket på den så kallade kulturprofilens klubb, vilket många författare i Stockholm har. 

– Det kan vara en svindlade tanke för en institution i Gamla Stan att titta utanför Stockholm, men det vore klokt att välja någon som befinner sig på armlängds avstånd, fortsätter Bolin.

Göran Malmqvist var den ende ledamot som lämnade gårdagskvällens möte via huvudentrén till Börshuset i Stockholm, de andra gick ut bakvägen. 

– Det är svårt att säga varför, men det leder till en fortsättning på den kremlologi som pågår, där alla försöker tolka tecken, säger Bolin.