Kultskådespelaren Christina Lindberg gör comeback

2:16 min

Skådespelaren och journalisten Christina Lindberg har uppnått internationell kultstatus – efter 36 är är hon nu tillbaka på vita duken i en ny svensk skräckfilm.

Christina Lindbergs insats i sjuttiotalsfilmen "Thriller - en grym film" har gett henne en internationell kultstatus. Hennes rollfigur Frigga var till exempel en av inspirationskällorna när Quentin Tarantino gjorde filmen "Kill Bill".

Nu har Lindberg gjort comeback på vita duken – i sin första långfilm på 36 år. Nämligen i den svenska lågbudgetskräckisen "Svart Cirkel" som hade världspremiär på festivalen Monsters of horror i Stockholm. En film med en specialskriven roll för Christina Lindberg, en hypnosexpert som insett att självhjälpsvinylerna hon spelade in på 70-talet har förödnade konsekvenser på de som lyssnar.

– Hon är en amper, mörk, personlighet. Hon står för mörkret i filmen. Jag vet inte om det är en skräckfilm egentligen, jag vet inte hur man ska kategorisera den här filmen. Man måste se den, för att inte ens förstå den, säger Christina Lindberg.

Filmen "Svart cirkel" spelades in under extremt kort tid. Något som var påfrestande, men som också gav något till skådespeleriet.

– Till slut var man mer eller mindre medvetslös mentalt. Efter några dagar var jag min karaktär kändes det som. Alla inre hinder och funderingar om hur man skulle agera försvann till slut, säger hon.