
Fredspriset till arbetet mot sexuellt våld
Nobels fredspris år 2018 tilldelas kongolesiske läkaren Denis Mukwege och yazidiska Nadia Murad.
De två får priset för "sina ansträngningar för att bryta användandet av sexuellt våld som ett vapen i krig" meddelar Norska Nobelkommittén.
– Läkaren Denis Mukwege har ägnat stora delar av sitt vuxna liv åt att hjälpa offer för sexuellt våld i Kongo, säger Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen vid tillkännagivandet i dag vid Norska Nobelinstitutet.
Mukweges klinik, Panzisjukhuset, som funnits i 20 år, har hjälpt tusentals kvinnor.
– Denis Mukwege är den främsta enande symbolen, både nationellt och internationellt, i kampen för att sätta stopp för sexuellt våld i krig och väpnade konflikter, säger Berit Reiss-Andersen.
Nadia Murad tillfångatogs och utnyttjats som sexslav av terrorsekten IS. Efter våldtäkter och tortyr lyckades hon rymma och började berätta. Hennes berättelser spreds över världen.
– Nadia Murad är själv ett offer för krigsbrott. Hon vägrade att acceptera de sociala koderna som kräver att kvinnor ska vara tysta och skämmas för de övergrepp de utsatts för.
– Hon har visat ovanligt mod genom att återge sitt eget lidande och föra andra utsattas talan, säger Berit Reiss-Andersen.
Prisceremonin äger rum i rådhuset i Oslo den 10 december.
Fredspriset är det enda Nobelpris som delas ut i Oslo. De övriga prisen delas ut i Stockholm.
Norska Nobelkommittén består av fem ledamöter utsedda av norska stortinget. Till skillnad från övriga Nobelpris kan även organisationer, och inte bara personer, tilldelas fredspriset.