Centrumledaren om handeln i Hässleholm: En rejäl utmaning

1:56 min

I Hässleholm har man sedan en tid tillbaka brottats med att få centrumhandeln på fötter. Och nyligen kom en rapport som visade på att cityhandeln har haft en svag tillväxt.
– Vi har en rejäl utmaning för att anpassa handeln till det nya samhället, säger Johan Jönsson, centrumledare på Hesslecity.

Det är tuffa tider för centrumhandeln i Hässleholm. I Fastighetsägarnas senaste rapport över cityklimatet, visade omsättningen inom handeln i stadskärnan endast en svag tillväxt på 0,6 procent mellan 2016 och 2017. Och det är främst detaljhandeln inne i centrum som det går sämst för.

Men den svaga tillväxten är inte den enda utmaningen som centrumhandeln står inför. Johan Jönsson visar till exempel hur det ser ut inne i gallerian i centrum.

– Här finns också lokaler som inte är fyllda med verksamheter. Och det är ett problem känner jag. Vi måste tillsammans, fastighetsägarna, kommun och övriga hjälpas åt till att fylla dem här, säger han.

Men det finns även ljuspunkter i rapporten. Kafé- och restaurangnäringen i centrala Hässleholm går till exempel starkt framåt, med en tillväxt på 12 procent. 

Johan Jönsson menar också att sedan rapporten kom ut, så har det skett flera förbättringar inom cityhandeln, främst inom just kafé och restaurangnäringen.

Madlén Sjögaardh driver Café Madrix på Stortorget. Hon tror att man måste satsa mer på det småskaliga för att kunna få centrumhandeln att gå runt.

– De flesta vill ha stora kedjor, men jag tycker att vi ska värna de små butikerna som har unika grejer.

– Värna och handla lokalt. Det är väl det absolut viktigaste, säger hon.