
Nobels fredspris för arbetet mot sexuellt våld
Nobels fredspris år 2018 tilldelas den kongolesiske läkaren Denis Mukwege och den yazidiska människorättsaktivisten Nadia Murad.
De båda får priset för "sina ansträngningar för att bryta användandet av sexuellt våld som ett vapen i krig" meddelar Norska Nobelkommittén.
– Just Kongo är en av de värsta platserna i världen när det gäller sexuellt våld, man använder det här som ett vapen och tiotusentals kvinnor är offer, berättar Ekots Afrikakännare Maria Sjöqvist.
Mukweges klinik, Panzisjukhuset, där kvinnor som blivit söndertrasade i underlivet får hjälp, fyller 20 år i år.
– Nadia Murad är en 25-årig kvinna som suttit fången och utnyttjats som sexslav av terrorsekten IS, berättar Mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström.
Efter fruktansvärda våldtäkter och tortyr lyckades hon rymma och började berätta och hennes berättelser spreds över världen.
– Man fick höra allt detta fasansfulla som dessa kvinnor som kidnappats av ISIS fick genomleva. Nadia Murad har blivit ett ansikte för offren och tagit deras berättelse och spritt den över världen.
Prisceremonin äger rum i rådhuset i Oslo den 10 december, men vinnaren eller vinnarna tillkännagavs i dag vid Norska Nobelinstitutet.
Det är det enda Nobelpris som delas ut i Oslo, de övriga prisen delas ut samma dag i Stockholm.
Pristagare av Norska Nobelkommittén som består av fem ledamöter utsedda av det Norska Stortinget. Till skillnad från övriga Nobelpris kan även organisationer, och inte bara personer, tilldelas fredspriset.