Avgående S-kommunalråd söker jobb

1:40 min

Efter 33 år i kommunfullmäktige lämnar kommunalrådet Patrik Hansson (S) politiken och gör sin sista arbetsdag den 25 oktober. Men något nytt jobb har han ännu inte.

– Många tror att jag har ett nytt jobb på gång, men det har jag inte. Nu ska jag sondera terrängen och jag är optimist och tror att jag kommer att  hitta något som passar mig, säger Patrik Hansson.

Det var förra året som Patrik Hansson bestämde sig för att göra något annat i livet och fattade då beslutet att inte ställa upp för en ny mandatperiod.

Om du inte får något nytt jobb, kommer du att ta ut en så kallad politikerpension?

- På en rak fråga så svarar jag ja. Men jag ser det som en tillfällig lösning under en övergångsperiod. Jag är 54 år och tänker inte sitta still och plocka ut pension tills jag fyller 65, säger Patrik Hansson.

I Blekinge är det fyra politiker som får så kallad politikerpension och som inte fyllt 65 år.

Högst pension tar det förra socialdemokratiska kommunalrådet i Karlskrona, Mats Johansson ut. Han får 32 757 kronor i månaden.

Kristdemokraten Tommy Olsson i Karlskrona har ett så kallat omställningsbidrag på 23 293 kronor i månaden fram till 2020.

I landstinget är det socialdemokraten Marie Sällström. Hennes pension samordnas med övriga inkomster och ligger i genomsnitt på 19 800 kronor i månaden.

Och slutligen Jan Anders Palmqvist tidigare s-kommunalråd i Ronneby som får drygt 18 500 kronor i pension från kommunen varje månad.