Jolin Slotte vill öppna Tove Janssons värld för alla läsare

5:01 min

Alla ska ha möjlighet att själva läsa om Mumin. Det tycker författaren Jolin Slotte, som har anpassat Tove Janssons böcker till lättlästa versioner på svenska.

På finska: Jolin Slotten helppolukuiset versiot Muumi-kirjoista avaavat Tove Janssonin maailman niillekin, joille lukeminen on vaikeaa

Lättlästa böcker riktar sig till alla, både vuxna och barn, unga och äldre, som har svårigheter med att läsa. 

LL-center, som arbetar med lättläst material på svenska i Finland, har hittills gjort om tre Mumin-böcker till lättläst svenska. Finlandssvenska författaren Jolin Slotte har anpassat böckerna Trollkarlens hatt, Farlig midsommar och Kometen kommer

Enligt Slotte handlar det om att återberätta en historia.

När jag gör en lättläst bearbetning handlar det om att berätta en berättelse på nytt.

– Samtidigt är det ju Tove Janssons berättelse och det är hennes röst och hennes värld, tillägger Slotte.  

Många olika målgrupper

Det är många som behöver just lättlästa böcker. Som exempel nämner Jolin Slotte personer med koncentrationssvårigheter eller depression, dyslektiker och även personer som inte har så goda kunskaper i svenska. 

– Att bearbeta Mumin är att förmedla, att kunna ge, Tove Janssons värld även till läsare som inte kan läsa originalet, berättar hon. 

Lättlästa böcker har bearbetats genom att förkorta texterna och ta bort delar som inte leder historien vidare, såsom kapitel eller bitar där det inte händer så mycket. Enligt Slotte resulterar detta i att de lättlästa böckerna har en mer intensiv handling.

– Vi har mer "action" i de här Mumin-böckerna eftersom att de är kortare och mer koncentrerade. Det händer kanske mer på färre sidor än i originalet, säger Slotte. 

"Viktigt att läsa hela boken"

Enligt författaren Jolin Slotte ger de lättlästa böckerna dem som inte av olika anledningar kan läsa originalversionerna, en möjlighet att läsa en hel bok. Om man inte orkar ta sig igenom hela boken förlorar man den röda tråden, tycker Slotte.

- Man förlorar det som suger oss in i en berättelse, det som är hela berättelsens väsen. Att man är i den här världen och vill inte ut därifrån, utan vill fortsätta läsa. 

Slotte säger att de lättlästa böckerna gör det lättare för läsaren att få hela berättelsen. Hon tillägger att i vissa fall kan även den lättlästa boken uppmuntra en person att läsa den ursprungliga boken med mer text.