Dennis Mukwege får Nobels fredspris

4:40 min

Nobels fredspris år 2018 tilldelas kongolesiske läkaren Dennis Mukwege och yazidiska Nadia Murad .

De båda får priset för "sina ansträngningar för att bryta användandet av sexuellt våld som ett vapen i krig" meddelar Norska Nobelkommittén.

– Läkaren Denis Mukwege har ägnat stora delar av sitt vuxna liv åt att hjälpa offer för sexuellt våld i Kongo, sade Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen vid tillkännagivandet i dag vid Norska Nobelinstitutet.

Mukweges klinik, Panzisjukhuset, som funnits i 20 år, har hjälpt tusentals kvinnor. Han är också hedersdoktor vid Umeå universitet.

En hedersdoktor vid Umeå Universitet får alltså Nobels fredspris. Det är läkaren Denis Mukwege som arbetar mot sexuellt våld i främst Kongo Kinshasa. Umeå universitets professor emerita Ellinor Ädelroth befinner sig i Kongo tillsammans med Mukwege.

– Det är obeskrivligt. Det sätt som han har utarbetat till att ta hand om de här kvinnorna har ju blivit standard i väldigt många afrikanska länder, säger hon.

Prisceremonin äger rum i rådhuset i Oslo den 10 december.

Fredspriset är det enda Nobelpris som delas ut i Oslo. De övriga prisen delas ut i Stockholm.

Norska Nobelkommittén består av fem ledamöter utsedda av norska stortinget. Till skillnad från övriga Nobelpris kan även organisationer, och inte bara personer, tilldelas fredspriset.