Psykolog HG Storm om de ensamma männen

6:47 min

Klyftan mellan män och kvinnor som inte skaffar barn ökar, och på tio-i-topplistan över manliga ensamhushåll finns tre värmländska kommuner. Hur ska det gå för de ensamma männen?

Enligt en artikel i Forskning och framsteg har 22 procent av de 45-åriga svenska männen inte blivit pappor - mot 13 procent av de svenska kvinnorna. Och klyftan växer. I forskningen ser de några gemensamma nämnare: männen är lågutbildade och har låg inkomst. Psykolog HG Storm analyserar.

– Uppväxande pojkar tappar i skolsystemet just nu. Men det som är mest otäckt är att de blivande männen börjar tappa språket. Här tycker jag att man borde tillsätta en haverikommission, säger han.

Han är bekymrad för vad som händer när män inte lär sig att kommunicera och hur de ska kunna skapa relationer då. När det handlar om ensamhushåll med män så har tidningen Hus och hem sammanställt en lista. I toppen finns tre värmländska kommuner med - Munkfors, Filipstad och Hagfors. 

– Duktiga flickor flyttar från bygden, då blir det ett gäng över i epatraktorerna. Då kommer en del inte att parbilda sig. Men det är aldrig för sent förrän det är för sent, säger HG Storm.

Hör hans tips för hur man bryter mönstret här!