Nu ska nyanlända få jobb på svenska lantbruk

2:26 min

Nu ska nyanlända få jobb på svenska lantbruk. Det vill föreningen Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

LRF är en förening för lantbrukare. De har startat ett projekt för att ge nyanlända jobb i lantbruket. De säger att det finns mycket jobb på svenska lantbruk. Det är både jobb i skogen och jobb på gårdar, där man föder upp djur. LRF vill att minst 300 lantbruk ska ta emot praktikanter.

Per Henningsson har ett lantbruk i Värmland. Han tycker att det är viktigt att ge jobb åt nyanlända:

– Jag tycker att det är viktigt att ta emot nyanlända och hjälpa dem igång med ett arbete och ett bra liv i Sverige. Det är ju en resurs som kommer till Sverige, säger Per Henningsson.

Per Henningsson odlar spannmål på sin gård. Det är foder, eller mat, åt djur. Men han har också börjat föda upp kycklingar. Nu får han hjälp av Mohammed Ali Basha från Syrien. Han läser svenska på SFI i Kristinehamn. Samtidigt jobbar han på Per Henningssons gård. Där har han fått en praktikplats. Mohammed Ali Basha berättar att hans familj hade en gård med kycklingar hemma i Syrien

-I Syrien jobbade jag med kycklingar och körde lastmaskin. Jag tycker mycket om jobbet och jag jobbar med att köra traktor.

LRF:s projekt startar i höst. Det ska pågå i två år. Projektet har fått pengar från myndigheten Tillväxtverket, 10 miljoner kronor. LRF betalar också tre miljoner kronor själva.