Valet 2018 i P4 Malmöhus

KD vill göra "Trellehulla till Trelleriffa"

3:16 min

Kristdemokraternas framgångar i riksdagsvalet smittar av sig på Skåne där partiet varit svagt. KD är det parti som kommit in i flest kommunfullmäktigen och bäst har det gått i Trelleborg.

De senaste åren har Kristdemokraterna varit svaga i Skåne förutom i enstaka kommuner men i höstens val har partiet utökat sina mandat i nästan hälften av de skånska kommunerna

I sju kommuner har partiet blivit insläppt i värmen. Bäst gick det i Trelleborg där partiet förlorade sitt inflytande förra valet efter att den dåvarande ledaren anklagats för ekonomiskt fiffel i ett företag han var delägare i.

Men nu har vinden vänt - KD gick från noll till tre mandat med nästan fem procent av rösterna.

– Det känns helt fantastiskt, det var inte bara det att vi kom in utan vi kom in och lite till, säger företagaren Erik Lundström (KD), förstanamnet i Trelleborg som bor i Smygehamn.

Hjärtefrågorna är näringslivet och turismen - Lundström vill göra "Trellehulla till Trelleriffa" som han uttrycker det.

– Den tyckte jag var så god när jag hörde den. Jag märker hur mycket vi missar varje år av turistnäringen. Tar vi hand om det så får vi in fler skatteintäkter och fler framförallt förstajobb för ungdomarna i de här turistmålen man kan bygga upp och därmed får vi in fler skattekronor som vi kan satsa på skola och den lokala sjukvården.

KD har också fått plats i Bromölla, Båstad, Svalöv, Eslöv, Svedala och Vellinges kommunfullmäktigen, dock inte med några större siffror. I regionen gör partiet sitt bästa val på många år.

Vi vet ännu inte hur Trelleborg kommer styras - de tidigare styrande Socialdemokraterna tappade kraftigt i valet och Sverigedemokraterna blev största parti. Nu lutar det åt ett maktskifte och KD vill vara med och styra i någon form av allians. Vilka som ingår och vilken roll SD får blir klart om drygt två veckor.

– Jag tycker att alla dörrar ska vara öppna på kommunal nivå för att jag tycker att vi måste göra det här för kommunens bästa. Vad vi jobbar för är att det ska bli en hederlig alliansregim, säger Erik Lundström.