Kvinna i Örnsköldsvik frias från olaglig fågelskrämma

Tingsrätten friar den kvinna som stod åtalad för att ha satt upp en fågelskrämma vid Skagshamn för att skrämma måsar under fåglarnas parningsperiod förra våren.

Enligt kvinnans berättelse i rätten hade boende i området  diskuterat problem med måsar som samlas vid lastning av strömming till surströmmingssalteriet. Med anledning av det kontaktade kvinnan länsstyrelsen och frågade om regelverket - och fått till svar att det var okej att sätta upp en fågelskrämma men inte under parnings- och häckningsperiod.

Trots det hade en fågelskrämma i form av en slags drake satts upp i maj 2017. Behov av fågelskydd gäller mellan 15 april till 15 augusti, enligt länsstyrelsens expert som hörts i rätten. 

Kvinnan åtalades för artskyddsbrott, men har sagt i rätten att det inte var hon som satt upp fågelskrämman. Däremot låg den i hennes olåsta sjöbod och vem som helst hade kunnat ta den därifrån.

En oenig rätt konstaterar att det inte finns tillräckliga bevis för att det var just hon som satt upp den, och därför ogillas åtalet i sin helhet. En nämndeman ville dock ändå döma kvinnan till dagsböter.