Kvinnokampanjen som splittrar Brasilien inför valet

8:03 min

Brasilien går till val imorgon och den högerradikale kandidaten Jair Bolsonaro leder stort i opinionsmätningarna. Valkampanjen har kretsat kring hans många sexistiska och homofoba uttalanden, som väckt avsky framför allt bland kvinnor.

Den senaste veckan har det hållits protester mot Bolsonaro i flera brasilianska städer – men frågan är om motståndsrörelsen kan stoppa honom – eller snarare hjälper honom att vinna fler anhängare. Vår Latinamerikakorrespondent rapporterar från Brasilien.

"Vi är miljoner kvinnor, svarta, urfolk och vita, unga och gamla", ropar megafonrösten, och talkören svarar. 

Det är trångt och svettigt på Cinelândia-torget i Rios centrum.

– Jag har kommit hit eftersom jag är kvinna, jag är svart, och jag är emot fascism och misogyni. Vårt budskap är: Inte han, säger Valeria Correia, och upprepar slagordet #elenão som blivit symbolen för motståndet mot presidentkandidaten Jair Bolsonaro.

– Alla kvinnor med självrespekt borde vara här. Hur kan man rösta på en ex-militär som vill att kvinnor ska tjäna sämre än män för att vi kan bli gravida? Som tycker att kvinnor är svagare? Som kallat en kongressledamot för slampa och sagt att hon inte förtjänar att bli våldtagen, säger Valeria Correia.  

Jag frågar varför hon tror att Bolsonaro har så starkt stöd i opinionsmätningarna inför valet på söndag. 

– Sexismen finns överallt i samhället, säger Valeria. Men vi kan inte tillåta att den intar presidentposten.

– Jag hoppas att vi stoppar Bolsonaro från att vinna valet. Men om han blir president så ska han veta att vi kvinnor kommer göra motstånd, säger Valeria Correia, och lyfter näven mot himlen där en polishelikopter cirkulerar. Folkmassan skriker: Ele não. Inte han.

São Paulos paradgata Avenida Paulista, dagen därpå. Ett gröngult folkhav skriker ”ele sim!”, "jo, han!" när en likadan polishelikopter syns ovanför skyskraporna. Bolsonaros vurm för militärdiktaturen och åsikter att polisen ska skjuta för att döda går hem hos anhängarna, som helst kallar honom för O Capitão, Kaptenen. 

I väntan på att Bolsonaros söner ska tala basunerar högtalarvagnen ut sånger om att "högerkvinnor är vackra medan vänsterkvinnor är håriga som hundar". I utkanten av folkmassan står Sofia Proccechi och hennes mamma Jusara Macedo. 

– Bolsonaro är bara spontan, han säger vad han känner, han skämtar. Medierna feltolkar hans uttalanden med mening säger Jusara. 

Jag frågar om hon håller med om att kvinnor ska tjäna mindre än män för att de kan bli gravida.

– Och det där är bara vänstern som försöker svartmåla honom. Dessutom har Bolsonaro helt rätt i att kvinnor inte kan jobba på samma sätt efter att de blivit mammor, det vet jag av egen erfarenhet, säger Jusara, och blir avbruten av sin dotter.  

– Du ser hur många kvinnor som kommit hit för att stödja honom! Den där Inte Han-kampanjen är bara skapad av en massa slampiga sångerskor på vänsterkanten.

Ele Não-kampanjen startades på Facebook av feminister som opponerade sig mot Bolsonaro, och har spridits snabbt på sociala medier. Kända brasilianska sångerskor som Anitta och Daniela Mercury har delat hashtagen, liksom Madonna.

Ungefär samtidigt som kampanjen tog fart började flera tidningar skriva om Bolsonaros exfru, som anklagat honom för misshandel och dödshot. Något som Jusara bara fnyser åt.

– Hans exfru är nog bitter. Bolsonaro har varit gift flera gånger. Om han varit kvinnohatare hade han nog varit singel trots att han är så stilig, säger Jusara Macedo, och stämmer in i nationalsången, som alltid spelas på Jair Bolsonaros kampanjmöten.  

Uppe på podiet står en av Bolsonaros mest välkända allierade, Janaina Paschoal, professor i juridik som skrev riksrättsåtalet som avsatte Brasiliens expresident Dilma Rousseff för två år sedan – en långdragen politisk process som gjorde den då ganska okände kongressledamoten Bolsonaro känd för allmänheten.  

Efter ett selfie-maraton och mängder med autografer fångar jag Janaina på väg till en väntande bil. 

– Ele Não-kampanjen är bara en täckmantel för vänsterkrafter som vill att Arbetarpartiet ska få makten igen. De kallar Bolsonaro för kvinnohatare, fast han inte är värre än nån annan. Det finns massor av vänsterpolitiker som är misogyna och sexistiska. Skillnaden är att Bolsonaro säger saker rakt ut istället för bakom ryggen, säger Janaina Paschoal.

Statsvetaren Luciana Veiga klickar fram den senaste opinionsundersökningen på datorn. Stödet för Bolsonaro har ökat efter helgens stora protester mot honom, särskilt bland kvinnliga väljare. Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad ligger fortfarande på andra plats, vilket gör att de två troligen möts i en andra valomgång den 28 oktober. 

Luciana tror att Ele Não-manifestationerna ökat polariseringen och därför pressat konservativa kvinnor att ta Bolsonaros parti. Men hon håller inte med Janaina Paschoal om att kampanjen bara är en täckmantel för vänstern.

– Kvinnors politiska representation i Brasilien är sämst i hela Latinamerika. Varje dag läser vi om mord på kvinnor i tidningarna, vi upplever sexuella trakasserier i lokaltrafiken. Så Bolsonaros kommentarer var bara droppen som fick bägaren att rinna över, det här är inte bara en protest mot honom utan mot hela det patriarkala samhället, säger Luciana Veiga. 

– Det är trots allt stor skillnad på att säga kvinnofientliga saker öppet jämfört med att fälla sexistiska kommentarer i slutna rum. Bolsonaro legitimerar åsikter som tidigare varit otänkbara i det offentliga rummet. Och han kan bli Brasiliens president, säger Luciana Veiga.