Mordbranden i Adak i Hovrätten

1:49 min

Hovrätten har under veckan prövat fallet med den man i 60-årsåldern som i augusti i år dömdes till nio års fängelse, bland annat för att ha satt eld på ett bostadshus i Adak.

Det var i mitten av juni i år som mannen ska ha tänt eld på ett hus i Adak som hans ex befann sig i. Kvinnan som var i huset kunde inte ta sig ut eftersom mannen stod utanför med yxa. Men tillslut lyckades hon ta sig ut oskadd.

Mannen dömdes i augusti i tingsrätten för mordförsök och grov mordbrand, straffet blev nio år och skadestånd på 170 000 kronor. Mannen överklagade domen och i veckan har hovrätten för övre Norrland prövat fallet. 

Under torsdagens förhandlingar hände något oväntat. Mannen erkände brottet, men efter en kort paus med sin försvarare tog han tillbaka sitt erkännande och berättade att han endast beskrivit en mardröm.

– Jag kan bara konstatera att han tog tillbaka sitt erkännande, jag tror inte att det spelar någon roll för rätten, säger kammaråklagare Jonas Fjällström. 

Kammaråklagaren har yrkat på ett strängare straff, tolv år istället för nio år. 

– Om man räknar in den grova brottslighet han utsatt målsägande för tidigare är det ett rimligt straff, säger Jonas Fjällström.