Regeringen skickar blåljusutredning på remiss

2:24 min

Efter kraven på att Stefan Löfvens övergångsregering ska skicka ut viktiga utredningar på remiss - i stället för att avvakta - ger nu
justitieminister Morgan Johansson besked om att de nya förslagen som berör landets blåljuspersonal omgående ska remitteras.

– Min inställning är att lagstiftningsprocessen inte får stanna upp, bara  för att vi har en övergångsregering, utan oavsett vilken regering vi får framöver måste det finnas underlag för att kunna gå vidare med viktiga lagstiftningsärenden, säger Morgan Johansson.

När tänker du dig att själva remissen kan skickas ut?

– Planen är att det ska göras nu under nästa vecka.

Som Ekot berättade i morse höjs nu röster för att regeringen - trots det osäkra parlamentariska läget - ska låta myndigheter, organisationer och andra berörda  - i sedvanliga remissrundor - få tycka till om angelägna utredningar.

Det handlar till exempel om förslaget till en ny modell för kommunal skatteutjämning, och den så kallade blåljusutredningen - som bland annat vill att polisen ska ges större möjligheter att kroppsvisitera personer som tas in till förhör.

Det är viktigt att de reformer som berör landets blåljuspersonal snabbt kan sjösättas, trots att Sverige har en övergångsregering. enligt Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson. 

– Jag har stor förståelse för att övergångsregeringen verkligen vill luta sig tillbaka, men det är en så total, bred enighet, vill jag påstå, även i det nyvalda justitieutskottet att här bör man kunna få grönt ljus, säger han.
 
Så sent som i går var beskedet från justitiedepartementet att det inte var bestämt om det här utredningen ska på remiss. Men nu sätter Morgan Johansson ned foten.

– Min inställning har hela tiden varit att den ska remitteras, men då är frågeställningen om en övergångsregering kan göra detta eller inte, och då har vi kommit fram till att det här kan vi göra. Det är viktigt att lagstiftningsprocessen kan fortsätta.

Sverige befinner sig i ett konstitutionellt läge vi aldrig varit i tidigare, säger justitieministern.

– Det är lite av outforskad mark ändå som vi rör oss på. Men nu går vi vidare med den här processen.