Chef för Interpol försvunnen

1:48 min

Chefen för den internationella polisorganisationen Interpol med huvudkontor i Frankrike har försvunnit och en polisutredning har startat. Chefen som är kines försvann på en resa till hemlandet Kina.

Det är frun som har anmält sin man, Interpolchefen Meng Hongwei, försvunnen. Han reste till Kina i slutet av september och har inte hörts av efter att han lämnade Frankrike, rapporterar franska medier.

Interpols högkvarter ligger i staden Lyon och en polisutredning har nu startat i Frankrike. 64-årige Hongwei blev chef för Interpol 2016 med en tjänst fram till 2020. Den internationella polismyndigheten har 192 medlemsländer.

Interpol kommenterar att man känner till det påstådda försvinnandet, men att det är en fråga för franska och kinesiska myndigheter.

Hongwei är tidigare viceminister i Kina för Kommunistpartiet med ansvar för säkerhetsfrågor och har haft en rad viktiga chefspositioner, bland annat med ansvar för kontraterror.

När han fick chefstjänsten vid den internationella polismyndigheten Interpol kom människorättsorganisationer som Amnesty International med kritik av oro för att Kina skulle försöka utnyttja honom i försöken att få hem kinesiska dissidenter.

En källa uppger för South China Morning Post att han omhändertagits av myndigheter i Kina och ska ha förhörts. Kinesiska myndigheter har inte bekräftat uppgifterna.