Bloomberg: Kina uppges ha planterad spionchip i dataservrar

1:42 min

En artikel i tidningen Bloomberg Businessweek med uppgifter om att den kinesiska militären ska ha placerat hemliga datachip i servrar som levererats till amerikanska företag har lett till starka reaktioner, i ett läge där relationerna mellan USA och Kina redan är ansträngda.

Det handlar om ett datachip som inte ska vara större en spetsen på blyertspenna som ska ha installerats under tillverkningsprocessen på servrar gjorda av företaget Supermicro och som sedan skickats till nästan 30 amerikanska företag. Däribland teknikjättarna Apple och Amazon.

– Det får plats väldigt lite information på ett sådant chip så vad man gör är att se till att man på något sätt se till att man kan kommunicera med datorn så man kan få lösenord eller liknande för att på så sätt komma åt informationen, säger Åsa Schwartz, säkerhetskonsult på företaget Knowit.

Enligt källor som Bloomberg talat med ska företagen ha upptäckt de hemliga chippen och kontaktat amerikanska myndigheter som spårat dessa till Kina och en enhet inom den kinesiska militären.

Supermicro, Apple och Amazon förnekade alla uppgifterna men många teknikbolag föll på börsen efter artikelns publicering. Servertillverkaren Supermicros aktie föll igår med över 40 procent. 

Flera bedömare har också pekat på att anklagelserna kommer i ett läge där relationerna mellan USA och Kina redan är mycket ansträngda.

Säkerhetskonsulten Åsa Schwartz säger att det är svårt att veta exakt vad som är stämmer, men hon tycker inte att uppgifterna är orimliga.
 
– Det har skett ett antal liknande ingrepp, både när det gäller hårdvara, mjukvara och outsourcingleverantörer.
 
Eftersom en överväldigande del av världens datorkomponenter är tillverkade i Kina kan även svenska företag och myndigheter vara i riskzonen om uppgifterna stämmer, enligt Åsa Schwartz. 

– Det är inte helt omöjligt och det behöver inte vara just den här, utan det kan vara andra leverantörer. Det är något som till exempel svenska försvaret tittar mycket på när de köper in datorer.