Interpolchefen utreds för mutbrott i Kina

1:47 min

Den internationella polisorganisationen Interpols chef Meng Hongwei som försvann för omkring två veckor sedan anklagas nu i Kina för att ha tagit emot mutor. Hans fall sägs också ha en politisk koppling till Kinas tidigare hösta polischef, som redan dömts till livstids fängelse.

På måndagen meddelade de kinesiska statliga tv-nyheterna att vice ministern för säkerhetsdepartementet Meng Hongwei, misstänks för brott och utreds av nationella övervakningskommissionen i Kina.

Han ska ha tagit emot mutor, enligt ett skriftligt uttalande från det kinesiska säkerhetsdepartementet som också antyder att anklagelserna är politiska och betonar vikten av att stödja partisekreterare Xi Jinping.

Meng Hongwei var ordförande i den internationella polisorganisationen Interpol och bosatt vid organisationens högkvarter i Frankrike. Hans fru har anmält att han försvann för omkring två veckor sedan under ett besök i Kina där han arbetat på säkerhetsdepartementet på viceministernivå sedan 2004. Mengs namn har redan tagits bort från listan över chefer på det kinesiska säkerhetsdepartementets hemsida. 

Interpol sade sig ha godkänt en avskedsansökan från sin ordförande Meng Hongwei. Enligt Interpols generalsekreterare Jürgen Stock har organisationen begärt en officiell förklaring till bortförandet av Meng. Polisen i Frankrike har även inlett en egen undersökning.

I Kina är det inte ovanligt att högt uppsatta tjänstemän inom kommunistpartiet försvinner medan de utreds för korruption. Det är en del av maktkampen inom partiet. Personen som gav Meng Hongwei hans höga post i Kina var den tidigare chefen för säkerhetsdepartementet, Zhou Yongkang, som också råkade i onåd och är dömd till livstids fängelse för korruption.

I den kinesiska polisens uttalande på måndagen, om Meng, nämndes nödvändigheten av ”en grundlig rengöring för att få bort resterna av giftet” som spreds av den tidigare högste polischefen. Han var känd för att ha stöttat Bo Xilai, en tidigare politisk rival till Xi Jinping. 

Övervakningskommissionen som nu utreder Meng Hongweis misstänkta brott är en speciell nyskapad myndighet nära partiorganisationen och fungerar som partisekreterare Xi Jinpings främsta verktyg i hans kampanj mot korruption.

Meng var den förste ordföranden i den internationella polisorganisationen att komma från Kina. Det var ett val som mötte viss internationell kritik när han tillsattes, eftersom den kinesiska polisen han arbetat för agerar i en enpartistat där fångar kan nekas rätten att träffa advokat och utsättas för tortyr. 

Mengs hustru skyddas nu av fransk polis i Lyon där familjen bor och har sagt att hon fruktar för sin makes liv. Hon har visat reportrar bilden av det senaste meddelande hon fick sin man: en bild av en kniv. Den tidigare kinesiske polischefens familj delar nu alltså samma oro som anhöriga till många andra personer som försvunnit i Kina.