Bellingcat: Putin måste känna till de bägge männen

2:05 min

Nu kan även den andre mannen, som misstänks för ett mordförsök på en före detta rysk dubbelagent i den brittiska staden Salisbury, ha fått sin riktiga identitet avslöjad.

Han ska vara militärläkare och anställd av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Bägge de ryska männen som misstänks för giftdådet i Salisbury i år har tidigare fått den finaste hedersutmärkelsen en rysk medborgare kan få. Därför menar den undersökande journalistgruppen Bellingcat att Rysslands presidenten Vladimir Putin måste känna till de bägge männen.

För knappt ett par veckor sedan avslöjade Bellingcat att den ena av de två misstänkta för mordförsöket i Salisbury var en överste inom den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Mannen, som framför allt varit placerad i Tjetjenien, fick 2014 den finaste hedersutmärkelsen en ryss kan få - Ryska federationens hjälte.

I går kväll publicerade Bellingcat även namnet på den andre misstänkte gärningsmannen som alltså ska vara militärläkare, även han inom GRU. Han ska bland annat ha varit utsänd till Ukraina vid ett flertal tillfällen och nu har det alltså framkommit att bägge männen fått den finaste hedersutmärkelsen en rysk medborgare kan få.

För några veckor sedan blev de två männen, som alltså misstänks för mordförsöket på den ryske dubbelagenten Sergei Skripal och hans dotter, världsberömda. I en intervju i den statliga ryska tv-kanalen Russia Today förklarade de sina två snabba besök under en helg i Salisbury i mars i år, med att de hört så mycket gott om staden med den välkända katedralen, men ett snöoväder gjorde att de inte stod ut och vände tillbaka till London.

Den brittiska polisen säger att den hittat spår av nervgiftet Novichok på männens hotellrum i London och att den är säker på att de ligger bakom mordförsöket, som dessutom kostade en brittisk kvinna livet efter det att hon hittat den flaska som giftet förvarades i.

Redan för en månad sedan hävdade den brittiska premiärministern Theresa May att de två utpekade männen tillhör GRU och att de troligen reste under falska namn. Nu får hon uppbackning av Bellingcat som tidigare bland annat avslöjat detaljer kring nedskjutningen av ett passagerarplan 2014 då nästan 300 personer miste livet i Ukraina.