Fängslades för sin ilska om övergrepp

1:41 min

Sedan snart ett halvår sitter den egyptiska småbarnsmamman Amal Fathey i fängelse för att hon protesterat mot att hon blivit sexuellt trakasserad. I en omtalad video bad hon i princip hela Egypten att dra åt helvete.

Amal Fatheys man ser fängelsedomen mot hustrun som ett tecken på att staten är paranoid.

– Era kåta jävla skitstövlar, taxichauffören som glor på en i backspegeln och kommer med snuskiga förslag, ni som säger att kvinnors kläder provocerar, för 70 år sedan kunde en kvinna gå klädd i minikjol i Kairo utan att nån skulle våga trakassera henne, säger 33-åriga Amal Fathey i sin ursinniga tirad, full av svordomar och förolämpningar mot hela Egypten, Egyptens institutioner och Egyptens män.

För tio dagar sedan dömdes hon till två års villkorligt fängelsestraff, efter att ha suttit frihetsberövad sedan hon greps i våras.

Hennes man Mohamed Lotfy, känd människorättsförsvarare, som varje vecka åker med parets treårige son för att hälsa på mamma i fängelset, ser domen som ett tecken på att den egyptiska staten är paranoid. Det är min enda förklaring till att de alls kan se min frus video som ett hot, säger han till Ekot.

"Om du är osäker kommer du alltid att se sprickorna i väggen, även om de inte existerar. Jag kan inte se hur någon kan anse att min frus video som ett hot".
                     
Många i Egypten anser att Amal Fatheys video är stötande, men hon har givit en röst åt en förtvivlan som en majoritet av Egyptens kvinnor lever med. Från verbala sextrakasserier och inviter på gatan, till tafsande och våldtäkt.

Varje egyptisk kvinna vet att man aldrig aldrig får råka somna på bussen eller tunnelbanan, för då vaknar alla de där trevande händerna. Och Mohamed Lotfy säger att hans fru, Amal, greps för att hon hade fräckheten att uttala sig så oförblommerat om trakasserier och tafsande i Egypten.