Företagare får åka en mil för att skicka sms

2:08 min

På grund av den dåliga täckningen med telefon och internet så har Olle Forsell behövt att lägga ner hästverksamheten på sin gård i Ydre.

Olle Forsell driver tillsammans med sin sambo Kalvefalls gård i Ydre. På gården finns både en hotellverksamhet och en restaurang.

Fram till nyligen så fanns det också hästar som gäster kunde rida, men på grund av att den obefintliga mobiltäckningen och avsaknaden av mobilt internet så har den behövt att läggas ner.

Eftersom det inte går att varken ta emot eller att skicka SMS från gården så kan inte ridresebyråerna komma i kontakt med Olle Forsell så snabbt som det krävs idag.

– Mobiltelefonen den är död. Man får gå upp på någon höjd och stå på ett ben, då kanske man får en blipp. Andas man så tappar man kontakten, säger Olle Forsell.

Det är inte bara hästverksamheten som har påverkats, utan även hotelldelen också. 

För att kunna ta emot SMS så behöver Olle Forsell åka över en mil till Österbymo. Det har gjort att Kalvefalls gård har gått miste om pengar.

En dag kom det en förfrågan om en konferens som skulle innebära 70 000 kronor i intäkter, men SMS:et kom fram många timmar efter att det hade skickats.

Det innebar att de möjliga gästerna redan hade hunnit hittat ett annat boende att ha en konferens på.

Olle Forsell tror att folk för tio år sedan var mer okej med att saker kunde ta lite tid. Idag så vill folk kunna få svar och bekräftelse direkt.

– Förut så visste vi hur sommaren skulle se ut vid påsk. Nu kan folk höra av sig på tisdagen för att komma och bo på torsdagen.

Kalvefalls gård är inte ensamma att tappa gäster på grund av bristfällig teknik.

1 av 5 som äger en verksamhet som sysslar med turism säger till Svenska turistförbundet att de har tappat gäster då tekninken har svikit.