Statsvetare: #Metoo har inte fått genomslag i politiken

1:54 min

Istället har debatten präglats av en tuffare mansroll, säger Joakim Johansson, lektor vid Mälardalens högskola.

Det har gått ett år sedan Metoo fick sitt stora genomslag. Men även om de politiska partierna försöker övertrumfa varandra i vem som har den bästa politiken för jämställdhet har frågor som Metoo-rörelsen satt fingret på ekat tomt i den politiska debatten, menar Joakim Johansson, lektor i statsvetenskap på Mälardalens högskola.

– Jämställdhetsdiskussionen har tenderat att handla om annat, som ett delat föräldraskap och om lika lön. Inte så mycket om kvinnors rätt till kroppslig integritet, sexuella övergrepp och sexuella trakasserier.

Joakim Johansson forskar på hur manlighet tar sig uttryck i det politiska samtalet. Han ser hur en hårdare mansroll gjort återtåg i debatten, inte minst under den senaste valrörelsen.

– Nu hörs ropen på en mer traditionell mansroll igen. Globalt efterfrågas en Trump-politiker som framställs som en politisk ledare vissa menar att vi skulle må bra av även i Sverige.

Joakim Johansson föreläser onsdag eftermiddag 10 oktober om svenska män och jämställdhet på Mälardalens högskola i Eskilstuna när föreläsningsserien Upplyst belyser #metoo.