Poddsamling: Donation - gåvan som räddar liv

Hempa får en njure av sin kompis Kalle. Josefina räddas till livet av en stamcellsdonation genom Tobiasregistret. Under Donationsveckan samlar Vetenskapsradion sex program på temat.

I poddsamlingen hittar du följande avsnitt:

Hempas kamp – Blodförgiftningen
40-årige Henrik Hempa Posse får feber. Det som familjen tror är en vanlig förkylning, visar sig vara en livshotande form av sepsis, blodförgiftning. Följ Hempas blodiga kamp för att överleva. Dokumentären är ett samarbete mellan P1 Dokumentär och Vetenskapsradion.
Sändes första gången i mars 2017.

Hempas kamp – Den nya njuren
Kalle bestämmer sig för att donera en njure till Hempa. En gåva som kan ge barndomsvännen livet åter. Men för Kalles del går det inte riktigt som han föreställt sig. Kampen mot smärtan blir svår. 
Sändes första gången i mars 2017.

Här hittar du fler poddsamlingar från Vetenskapsradion.

Sepsis – den bortglömda sjukdomen 
Varje år drabbas omkring 40 000 svenskar av den allvarliga sjukdomen sepsis, blodförgiftning. Trots att sepsis är vanligare än de tre vanligaste cancerformerna tillsammans känner få till sjukdomen.
Sändes första gången i mars 2017.

"En tentakel som lever vidare" – föreställningar om donation
Vad händer om vi ser njuren som livets stora gåva? Eller som en besjälad del av kroppen? Det är några av frågorna i reportaget, som är en del av berättelsen om Kalle Ville Pellinen som donerar sin ena njure till barndomsvännen Henrik Posse, som drabbades av sepsis 2015.
Sändes första gången i mars 2017.

Video: Det händer i kroppen vid en blodförgiftning 

Morgans stamceller gav livet en ny chans
"With all my love. Good luck – your donor". Morgan Segerberg bestämde sig för att försöka rädda livet på någon han aldrig har träffat. Genom Tobiasregistret blev det möjligt.
Sändes första gången i december 2017.

När livet återvänder i en genomskinlig slang
När inga andra behandlingar hjälper kan blodstamcellsdonation vara den sista möjligheten. Så var det för småbarnsmamman Josefina Viira, som fick akut leukemi. Men att få nya blodstamceller är en tuff match för kroppen. 
Sändes första gången i december 2017.