Omskolningsläger blir lagliga i Kina

1:36 min

Det har blivit officiellt tillåtet för lokala kinesiska myndigheter att bedriva tankemässig omskolning mot så kallad religiös extremism i Xinjingregionen. Tidigare har kinesiska representanter förnekat det finns så kallade omskolningsläger i regionen.

Lokala myndigheter i regionen Xinjiang har nu officiellt fått tillåtelse att sätta människor som beskylls för att delta i religiös extremism i omskolning, för att åstadkomma en så kallad tankemässig ”transformering”, enligt ett nytt beslut från den lokala folkkongressens ständiga utskott.

Det nya regelverket ska ha trätt i kraft i går, enligt dokument på folkkongressens hemsida.

Uiguriska och kazakiska familjer från Xinjiang vittnar om att anhöriga förts bort, och tidigare fångar berättar om så kallade omskolningsläger.

Kina har fått kritik i FN för behandlingen av mestadels muslimska folkgrupper i Xinjiangregionen. Den kinesiska regeringen har blivit uppmanad att släppa de över en miljon människor som befaras ha satts i omskolning mot sin vilja där.

Kinesiska representanter förnekar att det finns omskolningsläger i Xinjiang. I stället hänvisar man till så kallade arbetsträningscenter. Det är också det ord som används i det nya regelverket.

Redan föra året fick Xinjiang nya regler som förbjuder exempelvis huvuddukar och vad som kallas ”onormala skägg”. Reglerna i Xinjiang sägs vilja få religion att bli mer ”kinesisk” och ses av myndigheterna som en del av de lagliga åtgärderna mot terrorism.