Just nu
Kalmar län

Hörselskadade oroas av planerna på att införa vårdval

1:29 min

Förbundet menar att köerna till utprovning av hörapparat kommer att kortas ner på bekostnad av vårdkvalitén.

När den nya landstingsmajoriteten presenterades meddelade de att man kommit överens om att införa vårdval inom hörselrehabiliteringen. Anledningen är att man vill korta de långa köerna till utprovning av hörapparat.

Planer på att införa vårdval inom hörselrehabiliteringen är något som oroar Hörselskadades Riksförbund.

– De erfarenheter vi har av vårdval från andra delar av landet är att vårdkvalitén blir betydligt sämre. Så det är verkligen ett oroande förslag, säger Mattias Lundekvam, som är förbundets ordförande.

Vårdval skulle innebära att den som behöver hörapparat skulle kunna välja en privat aktör. Något som landstingsmajoriteten hoppas ska avlasta den offentliga vården och korta de långa köerna.

Statistiken visar sitt tydliga språk.

Men Mattias Lundekvam hänvisar till det nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering där Östergötlands vård fått sämre betyg i mätningarna sedan man införde vårdval 2013.

– Statistiken visar sitt tydliga språk på det sättet. Östergötland var det första landstinget där man tydligt kunde se siffror tydligt före och efter man hade infört vårdval. Och siffrorna blev betydligt sämre. 

Pierre Edström, gruppledare för Liberalerna, menar att länet, som just nu ligger i toppen i det nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering för vuxna, inte kommer införa samma modell av vårdvalet som i grannlänet Östergötland.

– Nej det kommer det inte att göra, det finns flera olika vårdvalsmodeller på olika håll. Det här är något som man måste prova sig fram till, säger han.

Målet är att vårdval ska vara infört under nuvarande mandatperiod.