Skolinspektionens förre generaldirektör: Felplacerade i särskolan bör kompenseras

2:16 min

Barn som sattes i särskola fast de inte hade en utvecklingsstörning behöver både en ursäkt men också ekonomisk hjälp att utbilda sig som vuxna.

– Om kommunen fattat ett felaktigt beslut så tycker jag att man är skyldig att rätta till det. Det säger Ann-Marie Begler som var generaldirektör för Skolinspektionen fram till för några år sedan.

Ann-Marie Begler var med 2010 när det gjordes en stor granskning av hur kommunerna skötte utredningarna inför särskoleplacering.

Det är inte orimligt att man gör nya utredningar.

P4 Västernorrland har de senaste dagarna talat med flera elever som anser att de aldrig borde ha gått i särskola. 

I Kramfors har den pensionerade läraren Olle Andersson berättat att man skrev in elever i särskolan bara för att de hade problem som var svåra att lösa, till exempel att de var mobbade, skoltrötta eller hade det besvärligt hemma. Kramfors kommun som utrett anmälan säger att man inte kommer att vidta några åtgärder om inte elever eller vårdnadshavare gör en anmälan.

Men Ann-Marie Begler säger att kommunen mycket väl skulle kunna ta kontakt med de här personerna och förklarade varför man hade gjort på ett visst sätt.

Min personliga uppfattning är att man ska titta på nån slags möjlighet att få kompensation eller studiebidrag.

– Det är inte orimligt att man gör nya utredningar och kommer man då fram till att man inte har någon utvecklingsstörning så kan ju redan det kännas som en upprättelse och vara en grund för att man ska kunna gå vidare i livet. Här tycker jag kommunen ska hjälpa sina medborgare, säger Begler.

Viktigt är att de som har missat utbildning nu i vuxen ålder kan få en ny chans tycker hon. Många är så pass skadade och tilltufsade att de har svårt att gå i vanlig vuxenutbildning men det är också en ekonomisk fråga. Att börja plugga igen och kanske behöva läsa in 3,4,5 år, det är ganska kostsamt att ta studielån.

– Min personliga uppfattning är att man ska titta på nån slags möjlighet att få kompensation eller studiebidrag för att kunna plugga igen i vuxen ålder.