Finland och EU oense om spritförsäljning

1:22 min

I Finland bereds en lag som skulle förbjuda distansförsäljning av alkohol, men EU är av annan åsikt.

EU har kommit med ett motförslag till planerna på förbud av distansförsäljning, som handlar om att det skulle finnas olika platser där beställd alkohol kan avhämtas – frågan är hur det skulle gå ihop med det alkoholmonopol som idag råder i Finland.

– Om en sådan modell skulle gå igenom i Finland skulle det stort sett skrota hela vårt nuvarande monopolsystem. Jag ser ingen möjlighet att vi skulle ha ett monopolsystem men att samtidigt till vilket gathörn som helst – utomlandsifrån och billigare – beställa alkohol, köpa och gå och hämta det, säger alkoholforskaren Thomas Karlsson på Institutet för hälsa och välfärd i Finland.

Distansförsäljning av alkohol innebär att en försäljare sköter allt som har med skatter och transport att göra. Det här pågår i Finland i dag enligt Karlsson, fast det inte är explicit förbjudet anses det vara olagligt eftersom skatten inte betalas i Finland. Det här vill regeringen i Finland komma åt med ett förbud.

Men då Finland bad EU ta ställning till förbudet tyckte EU att distansförsäljning ska vara tillåtet, till och med så att konsumenten ska ha möjlighet att avhämta den beställda produkten från olika platser, det vill säga att det inte bara är på Alko, som motsvarar Systembolaget, som man kan få vin till exempel.

Det skulle innebära ökad tillgänglighet vilket ofta är kopplat till en oro om högre konsumtion och i värsta fall fler alkoholskador.

Det är riksdagsval i Finland i april och Karlsson tippar att alkohol kommer att bli en valfråga; det har alltid varit ett hett debattämne i Finland, säger Karlsson.

De i Finland som förespråkar en mer liberal alkoholpolitik brukar ha en vision om att finländarna ska anamma mer europeiska alkoholvanor där vin är en naturlig del, säger Karlsson, men det är långt ifrån det som forskarna vittnar om säger han.

– Vi är främst ett öldrickande folk och det som nu används som slagträ i debatten är att vi gärna vill ha vin i matbutikerna. Inget hindrar att köpa det i Alko-monopolet som är öppet sex dagar i veckan, till klockan 21 på vardagar. Så alkohol är nog tillgängligt i det här landet.