Skräckkomedi när barnboken om Lilla Hon blir opera

4:05 min

Det är populärt att göra barnopera av barnböcker. På Kungliga operan blir Pija Lindenbaums "Närdådå" en förställning och just nu repeteras Lena Ollmarks "Den förskräckliga historien om lilla hon" i Sundsvall.

Boken "Den förskräckliga historien om Lilla Hon" är en skräckhistoria om mobbning - för barn. Reporter Fredrik Birging fick se en ruggig scen på repetitionerna i Sundsvall där Lilla Hon möter ett monster beväpnat med saxar.

– Ja, det är saxscen, den är jättekraftfull och ska visa hur mobbarna utsätter sina offer, säger regissören Iso Porovic, som berättar hur ensemblen försökt balansera mellan skräck och humor.

– Det handlar om rädslor överlag och särskilt nu när vi bevittnar så mycket mobbing i svenska skolor så blir det högst aktuellt.

Författaren Lena Ollmark har själv skrivit om boken till manus och tonsättaren Magnus Båge har gjort musiken.

Hur tänker man när man ska skriva musik till barn?

– Det är en salig blandning av musik och känslor som vi försökt att gestalta och tioåringar är ju väldigt vakna och de tycker ju skräck är väldigt roligt idag, men det gäller att hitta en bra balans mellan skräck, humorn, glädjen men också allvaret. Det är ju ett mobbningsdrama, Säger Magnus Båge.

Premiär i Östersund 19 oktober, sedan turné i norra Sverige.