"Judar i AfD" får skarp kritik

2:18 min

Flera stora judiska organisationer i Tyskland har reagerat skarpt mot att partiet Alternativ för Tyskland har bildat en särskild organisation för judar i AfD.

I ett gemensamt upprop beskriver de det som en falsk vänskap med Israel, som inte kan dölja att partiet ger plats åt antisemiter och förintelseförnekare.

– De försöker bevisa att de är judevänliga men det är de inte, säger Charlotte Knobloch, ordförande för judiska församlingen i München och sedan många år en framträdande talesperson för judar i Tyskland och Europa.

För en vecka sedan bildade 24 personer inom Alternativ för Tyskland organisationen Judar i AfD. Ett av motiven är vad de betecknar som den okontrollerade massinvandringen av unga muslimska män med antisemitisk socialisering.

I uppropet, som 17 judiska organisationer står bakom, vänder de sig mot att AfD framställer muslimer som judarnas fiender och mot att judar utnyttjas för partiets politiska syften. AfD vill framstå som judarnas beskyddare men är knappast trovärdigt när dess företrädare beskriver 12 år med Hitler och nazisterna vid makten som en fågelskit i en 1000-årig tysk historia, eller när personer som förnekar förintelsen får stanna kvar som medlemmar.

Egentligen borde man tiga ihjäl en sån marginell företeelse som den här gruppen med 24 personer, anser Charlotte Knobloch men för judar i Tyskland utgör AfD ett växande hot.

– Det är uppenbart att högerextremister och nynazister känner sig välkomna där, säger hon. Vid demonstrationer nyligen i staden Chemnitz gick de sida vid sida.

Inom AfD värjer man sig mot kritiken.

– Jag kan inte se några spår av nynazister eller högerextremister, säger Harald Fischer.

I staden Deggendorf, en högborg för AfD i Bayern, värvar den före detta kristdemokraten stöd för AfD inför delstatsvalet söndag. Han påstår att de judiska organisationerna är pressade av de etablerade partierna att kritisera AfD.

Men judar i Afd visar enligt honom att hans parti är det enda partiet som kan säkra judarnas trygghet i Tyskland.