Stockholm: MP säger ja till samarbete med Alliansen

2:22 min

Miljöpartiet i Stockholms stad inleder samarbete med allianspartierna. Den nya blågröna majoriteten stoppar planerna på Nobelcenter, Apple-butik och en Östlig förbindelse samt OS 2026.

Vid lunch på fredagen startade en gemensam presskonferens med Miljöpartiet och de fyra allianspartierna. Tillsammans har de nu en majoritet, 54 av de 101 mandaten i Stockholms kommunfullmäktige.

–  Vi kommer kunna genomdriva mycket av vårt valmanifest, samtidigt som vi kommer säkerställa att Sverigedemokraterna inte ges inflytande i Stockholm, säger Daniel Helldén (MP) om uppgörelsen med Alliansen.

Innan valet ingick MP i en styrande koalition med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ. Nu väljer partiet alltså att i stället inleda ett samarbete med de borgerliga partierna.

Samtidigt som det i riksdagshuset några hundra meter bort är betydligt svårare att komma överens om ett styre. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin har exempelvis sagt att Moderaterna står alldeles för långt ifrån Miljöpartiet när det gäller frågor om medmänsklighet.

Hur ser du, Daniel Helldén på det?

– Vi kan ju se i de förhandlingar vi har haft att vi kan få ihop det här på ett bra sätt och jag är övertygad om att vi kommer att kunna vara en bra solidarisk stad även i fortsättningen, säger han.

Och Moderateras Anna König Jerlmyr ser också stora fördelar med att bryta blockpolitiken:

– Bara genom att sätta sig ned och samtala om partier och deras politiska program. För mig har det varit positivt att sätta mig ner med Miljöpartiet i det här läget.

Ett av de krav Miljöpartiet fått igenom är att införa så kallade miljözoner i Stockholm – trots att Moderaterna gått till val på att inte införa zonerna.

– Vi inrättar miljözoner på Hornsgatan och vi kommer också se över om vi ska inrätta miljözoner på enskilda gator med bevisligen dålig luftkvalitet, så att de smutsigaste bilarna försvinner, säger Helldén.

Det kommer att innebära förbud att köra med äldre bensin- och dieselbilar på vissa gator i Stockholm.

Ett annat krav ska ha varit att inte satsa på bilvägen Östlig förbindelse och på presskonferensens sa Anna König Jerlmyr (M) att staden inte ska satsa pengar på projektet de kommande fyra åren.

–  När det kommer till Östlig förbindelse har vi kommit fram till att stadens investeringsmedel under nästa mandatperiod kommer läggas på nödvändiga kollektivtrafikinvesteringar, säger Anna König Jerlmyr (M).

Även det omdiskuterade Nobelcentret kommer stoppas, enligt Alliansens överenskommelse med Miljöpartiet. 

– Vi tycker att ett Nobelcenter är en otrolig, fantastisk idé som verkligen skulle tillföra något till Stockholm. Men vi är ense om att Blasieholmen inte är den rätta platsen, säger Lotta Edholm (L).

Hon säger också att de kommer ta upp en dialog med Nobelstiftelsen om att hitta en lämplig plats för centret.

Planerna på en Applebutik i Kungsträdgården i Stockholm stoppas också.

– Planerna ska avbrytas, säger Erik Slottner (KD) gruppledare.

Den nya majoriteten stänger också dörren för ett OS i Stockholm 2026.

– Det är helt enkelt så att det inte finns några tillfredsställande underlag som gör att vi kan göra bedömningen att Stockholm kan stå som värd för OS 2026, säger Karin Ernlund (C).

Lotta Edholm (L) sa att hon är otroligt stol över att den blågröna majoriteten nu bryter blockpolitiken.

– I en ganska orolig tid är det viktigt att få till stånd ett majoritetsskifte i Stockholms stad, säger hon.

Några andra förslag från pressträffen:

 • Bygga 10 000 klimatsmarta bostäder till 2025
 • Fasa ut kolet i Värtan till 2022
 • Ställa krav på bilpooler i nybyggnation
 • Rätten till heltid i förskolan för barn till föräldralediga försvinner
 • Familjecentraler införs
 • Kostnaden för parkeringstillstånd för rörelsehindrade halveras
 • Utveckla valfriheten inom äldreomsorgen
 • Freda Fredhällsparken genom att placera planerad fotbollsplan på en annan yta
 • Införa ett språklyft inom äldreomsorgen
 • Införa ett trygghetsutskott och en central trygghetsjour
 • Sätta upp fler trygghetskameror i Stockholm