ORUST

Socialtjänsten på Orust tvångsomhändertog fel barn

2:03 min

Socialtjänsten på Orust tog fel barn när man skulle göra ett akut tvångsomhändertagande. Enligt polisen ska det handla om att en nioåring blev förväxlad med en tvååring.

Det var i slutet av augusti som socialtjänst och polis åkte hem till en familj på Orust för att göra ett tvångsomhändertagande av familjens två barn.

– Vid det omedelbara omhändertagandet får man med ett barn som inte ska omhändertas, säger Lisbeth Tilly, sektorschef för Omsorg på Orust.

Hur uppdagades misstaget?

– Det framgår samma dag som händelsen sker och vi pratade om det med den berörda familjen samma dag, säger Eva Haglund, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen.

I en Lex Sarah-anmälan står det att det, av misstag, omhändertagna barnets föräldrar hörde av sig till socialtjänsten. Det står också att nioåringen blev chockad och skrämd och att föräldern fick sitta uppe långt in på natten med barnet som var uppriven och ledsen.

Varken Eva Haglund eller Lisbeth Tilly vill säga något om vad som har gått fel och hänvisar till att kommunen håller på att utreda frågan.

Familjen till barnet som felaktigt omhändertogs har polisanmält socialtjänstens personal för tjänstefel. I anmälan står det bland annat att det nioåriga barnet hade förväxlats med en tvååring.

Polisen har även gjort en anmälan mot sig själva om tjänstefel. 

HÖR MER: Mamman "de tog första bästa barn"