Kalmar län

Hjärtstartare och rätt utbildning räddar liv vid hjärtstopp

1:45 min

Chansen att överleva ett hjärtstopp är större om personerna runt omkring har rätt utbildning i hjärt- och lungräddning samt om de snabbt vet var man kan hitta en hjärtstartare.

Förra året drabbades närmare 8 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp på och utanför sjukhus. Av dessa överlevde bara 1 370 stycken. Påbörjar man hjärt- och lungräddning snabbt så kan det vara helt avgörande för möjligheterna att överleva.

– Det kan hända var som helst och precis när som helst. Av de hjärtstoppen som sker utanför sjukvården så drabbas 70 procent i hemmet vilket innebär att när du ska göra detta för första gången så är det på någon som står dig väldigt nära, säger Johan Israelsson, HLR-samordnare i Kalmar till P4 Kalmar.

Den 16 oktober är det Europeiska hjärtstoppsdagen och då bjuder Landstinget i Kalmar län, Hjärtsäkra Kalmar och HLR-rådet in till HLR-dag på länssjukhuset i Kalmar. Där kan alla som kommer dit lära sig att rädda liv under förmiddagen.

Finns det en hjärtstartare i närheten är sannolikheten att personen med ett hjärtstopp överlever större. Enligt Johan Israelsson är det dock bara hälften av alla hjärtstartare som säljs som registreras hos nationella hjärtstartarregistret. 

 – Det är väldigt tråkigt att alla hjärtstartare inte registreras för det kan ju verkligen rädda liv att folk vet vart de finns, säger Johan Israelsson.